Semnează cu Facebook Semnează cu email

Manifestul‌ ‌romilor‌ ‌pentru‌ ‌România‌ ‌

Către: Candidații la alegerile prezidențiale

Klaus Iohannis – PNL, Viorica Dăncilă – PSD, Dan Barna – Alianța USR-PLUS, Mircea Diaconu – Alianța UN OM, Theodor Paleologu – PMP, Viorel Cataramă – Dreapta Liberală, Kelemen Hunor – UDMR, Ramona Bruynseels – Partidul Puterii Umaniste (social-liberal), Cătălin Ivan – Alternativa pentru Demnitatea Națională, Bogdan Stanoevici – candidat independent, John-Ion Banu – Partidul Națiunea Română, Sebastian-Constantin Popescu – Partidul Noua Românie, Alexandru Cumpănașu – candidat independent, Ninel Peia – Partidul Neamului Românesc

Noi, platforma Aresel, cea mai mare rețea  proactivă a romilor, cu peste 60.000 de susținători, solicităm tuturor candidaților la alegerile prezidențiale să își asume public o serie de măsuri pentru dezvoltarea comunităților de romi și evitarea discriminării rasiale.

Vă solicităm:

  1. Să sancționați public rasismul și discriminarea romilor, atât în România cât și la nivel internațional.  

  2. Să creați criterii de integritate referitoare la discriminarea romilor  și să respingeți numirea în funcții de demnitate publică a unor persoane care au avut manifestări publice antirome. 

  3. Să creați un grup de lucru sub egida Președinției pentru găsirea unor soluții în problematica lipsei actelor de identitate, a condițiilor de locuire și excluziunii sociale. Lipsa actului de identitate are efecte dramatice în accesul la toate libertățile și drepturile sociale, economice și politice asociate cetățeniei și afectează, conform estimărilor, 160000 de cetățeni români. Segregarea spațială este un factor cu impact negativ major asupra comunităților rome, fiind corelată cu abandonul școlar, participarea pe piața muncii și accesul la servicii medicale.

  4. Să numiți un consilier al Președintelui României specializat în incluziunea romilor. 

  5. Să vizitați anual câte o comunitate de romi pentru a înțelege si transmite mesaje privind situația acestor comunități, pentru a promova incluziunea romilor și  pentru a combate rasismul și romofobia. 

  6. Să includeți romii în toate activitățile referitoare la Holocaust organizate de Președinția României și să acordați  Înaltul Patronaj pentru manifestările elaborate și organizate de asociațiile romilor pe acest subiect.

  7. Să vă asumați angajamentul de a participa la forumul organizat de Platforma Aresel în 20 Februarie 2020 pentru a iniția un dialog între comunitatea romă și Președintele României.

Considerăm că aceste propuneri trebuie înțelese ca acțiuni absolut necesare pentru ca România să devină o societate cu adevărat solidară și pentru dezvoltarea încrederii între Președintele României și comunitatea romilor. 

Pentru mulți politicieni, minoritatea noastră a reprezentat până acum mai degrabă o cifră procentuală pe piața neagră a tranzacțiilor voturilor. Suntem marginalizați de autorități, comunitățile noastre nu au acces la utilitățile de bază, iar copiii noștri au cel mai mare risc de abandon școlar.

Ne dorim să întrerupem aceste practici nocive și să fim respectați de clasa politică. Suntem cetățeni cu drepturi egale, suntem capabili să alegem în funcție de interesul propriu și să ne exercităm un drept fundamental, garantat de Constituție pentru absolut toți cetățenii.

Pentru toate acestea, spunem Aresel! Ajunge!

Vrem un dialog deschis între comunitatea romilor și viitorul președinte al României. Doar prin cooperare, înțelegere reciprocă și continuă educare putem aduce mai aproape idealul unei societăți echitabile și drepte, în care și cetățenii români de etnie romă își pot face auzită vocea. Vrem să includeți în agenda dumneavoastră măsuri concrete care să răspundă cu adevărat nevoilor comunității noastre!

Nu ne vom mai irosi șansa de a alege un viitor mai bun. Vom vota candidatul care își asumă public propunerile noastre, culese de Platforma Aresel din comunități.