Semnează cu Facebook Semnează cu email

Cerem resurse pentru comunitățile marginalizate și persoanele vulnerabile

Către: Guvernul României
În atenția: Domnului Ludovic Orban, Prim-Ministru al României

Copie: Administrația Prezidențială - Domnului Klaus Iohannis, Președintele României
Parlamentul României 
Domnului Titus Corlățean - Președinte Interimar al Senatului
Domnului Ion Marcel Ciolacu - Președintele Camerei Deputaților 

 

Subiect: Cerem resurse pentru comunitățile marginalizate și persoanele vulnerabile


 

Stimate Domnule Prim-Ministru,

 

Noi, reprezentanți ai asociațiilor civice, organizațiilor neguvernamentale pentru drepturile omului și reprezentanți ai societății civile, ne manifestăm îngrijorarea în legătură cu situația comunităților defavorizate, în special comunitățile de romi, a grupurilor și persoanelor vulnerabile în perioada aceasta marcată de pandemia Coronavirus dar și de efectele deja vizibile ale crizei declanșată de aceasta.

Credem că este necesar să menționăm că situația de ansamblu este critică: măsurile de prevenire și limitare a îmbolnăvirilor cu Coronavirus sunt impracticabile în multe comunități marginalizate/ ghetoizate, fără acces la utilitățile de bază și la resurse financiare care să le permită aprovizionarea măcar cu soluții dezinfectante.  

Vă solicităm să luați în considerare următoarele măsuri de maximă urgență, pe care le considerăm esențiale în evitarea unei crize și mai accentuate pentru comunitățile marginalizate și pentru persoanele aflate în risc crescut de sărăcie și excluziune socială:

 

  1. Accesul, în regim de urgență, la apă potabilă pentru comunitățile care nu au acces la apă, sau aprovizionarea acestora cu apă potabilă. 
  2. Asigurarea de alimente necesare traiului pentru comunitățile și grupurile vulnerabile, ținând cont de faptul că acestea sunt, în mare parte, în imposibilitate financiară sau ale căror resurse se vor termina rapid.
  3. Asigurarea unor condiții minime de igienă și produse dezinfectante pentru comunitățile care nu au acces la facilitățile și utilitățile de bază. 
  4. Asigurarea unor condiții decente care să permită izolarea persoanelor care locuiesc în blocuri de locuințe sociale de tip ghetou, suprapopulate, cu grupuri sanitare la comun, aspect îngrijorător ce poate periclita sănătatea celor din jur.  De asemenea, dezinfecția imobilelor care se regăsesc în condiții insalubre, fiind adevărate focare pentru cei care locuiesc în acestea.          
  5. Asigurarea urgentă a accesului la serviciile medicale pentru persoanele izolate sau în risc de excluziune socială și a celor care nu beneficiază de asigurări medicale.
  6. Includerea reprezentanților Agenției Naționale pentru Romi, a Birourilor Județene pentru romi, experți locali romi și reprezentanți ai societății civile în comitetele centrale și locale de urgență pentru combaterea Coronavirusului și a efectelor sale.
  7. Asigurarea echipamentului de protecție necesar (măști, mănuși, combinezoane) și de soluții dezinfectante pentru persoanele care se ocupă de cazuri sociale în comunități sau pe străzi, pentru asistenții medicali comunitari, mediatorii sanitari și școlari din comunitățile de romi.
  8. Găsirea unor soluții economice pentru ajutorarea persoanelor care își obțineau veniturile prin interacțiuni directe (meșteșugarii), a persoanelor care nu erau angajate cu forme legale (zilierii) și acum și-au pierdut sursele de venit. Aceste persoane, dar și persoanele fără adăpost, care nu au avut surse de venit nici înainte, nu sunt prinse în spectrul beneficiarilor pentru care Guvernul asigură diferite forme de protecție pe perioada crizei.  
  9. Poziționarea fermă împotriva rasismului și descurajarea manifestărilor rasiste și xenofobe în rândul populației, în contextul în care atât în publicațiile media, cât și pe rețelele de socializare s-au intensificat în mod alarmant știrile și postările cu caracter rasist și instigatoare la ură.  În acest sens, vă solicităm sprijinul în vederea înăspririi sancțiunilor din legislația de combatere a discriminării și adoptarea, în regim de urgență, a Proiectului de lege privind măsuri pentru prevenirea şi combaterea antiţigănismului, proiect adoptat deja tacit de către Senatul României.
  10. Derularea unei campanii audiovizuale de informare adaptate pentru prevenirea răspândirii Coronavirusului în comunitățile defavorizate, unde procentul de analfabestism este mai ridicat sau unde lipsesc sursele tradiționale de informare. 

Aceste probleme critice necesită toată atenția instituțiilor responsabile și găsirea unor soluții în regim de urgență pentru perioada imediat următoare. 

Statul român este responsabil pentru toți cetățenii săi (inclusiv romi) iar, în această situație de criză, trebuie să acorde un interes deosebit și celor mai vulnerabili. Asigurarea unui tratament egal și acordarea resurselor necesare vieții se impun pentru depășirea acestei perioade și pentru evitarea actelor disperate la care oamenii ar putea recurge  pentru a supraviețui. 

 În plină criză, Uniunea Europeană a anunțat alocarea a peste 37 de miliarde de Euro din bugetul comunitar pentru a contracara efectele produse de pandemia de Coronavirus, plus posibilitatea realocării a 28 de miliarde de Euro pentru statele care nu au contractat toate fondurile structurale alocate lor. România mai poate apela și la Mecanismul European de Protecție Civilă, activat în prezent, cu un total de fonduri alocate de 800 milioane de Euro.

Vă solicităm ca, din aceste resurse sau din negocierile României pentru mărirea/redirecționarea sumelor alocate, să prioritizați acordarea unor fonduri și pentru ajutorarea comunităților defavorizate, a grupurilor și persoanelor vulnerabile, aflate în risc crescut de sărăcie și excluziune socială, mai ales că această pandemie va genera efecte critice pentru societate, pe termen nedefinit

Vă mulțumim pentru cooperare și vă stăm la dispoziție pentru consultări, în cazul în care le veți considera necesare. 


Campanie susținută de:

Platforma Civică Aresel
Asociația DANROM
Asociația Fast Forward
Asociația Nevo Parudimos
Asociația Vox Deltae
Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis
Asociația „Ai Încredere”
Asociația Partener pentru Tine
CRSDS – Centrul Romano de Studii și Dezvoltare Socială
Asociația Mișcarea Romilor Unită 
Institutul pentru Politici de Dezvoltare 
Fundația Roma Education Fund România
Asociația Cultură și Tradiție Rom@Gal
Asociația Centrul Rromilor "Amare Rromentza"
Asociația Centrul Cultural al Romilor O Del Amenca 
Centrul FILIA 
Agenția de Dezvoltare Comunitară „Împreună”
Asociația Centrul pentru Educație și Drepturile Omului
Centrul de Resurse pentru participare publică CeRe
Căși Sociale ACUM
Asociația CARUSEL
Asociația Integrarea și Dezvoltarea  Categoriilor Vulnerabile