Către: Guvernul României
În atenția: Domnului Ludovic Orban, Prim-Ministru al României
Copie: Administrația Prezidențială - Domnului Klaus Iohannis, Președintele României
Parlamentul României
Domnului Titus Corlățean - Președinte Interimar al Senatului
Domnului Ion Marcel Ciolacu - Președintele Camerei Deputaților
Subiect: Cerem resurse pentru comunitățile marginalizate și persoanele vulnerabile
Stimate Domnule Prim-Ministru,
Noi, reprezentanți ai asociațiilor civice, organizațiilor neguvernamentale pentru drepturile omului și reprezentanți ai societății civile, ne manifestăm îngrijorarea în legătură cu situația comunităților defavorizate, în special comunitățile de romi, a grupurilor și persoanelor vulnerabile în perioada aceasta marcată de pandemia Coronavirus dar și de efectele deja vizibile ale crizei declanșată de aceasta.
Credem că este necesar să menționăm că situația de ansamblu este critică: măsurile de prevenire și limitare a îmbolnăvirilor cu Coronavirus sunt impracticabile în multe comunități marginalizate/ ghetoizate, fără acces la utilitățile de bază și la resurse financiare care să le permită aprovizionarea măcar cu soluții dezinfectante.
Vă solicităm să luați în considerare următoarele măsuri de maximă urgență, pe care le considerăm esențiale în evitarea unei crize și mai accentuate pentru comunitățile marginalizate și pentru persoanele aflate în risc crescut de sărăcie și excluziune socială:
Aceste probleme critice necesită toată atenția instituțiilor responsabile și găsirea unor soluții în regim de urgență pentru perioada imediat următoare.
Statul român este responsabil pentru toți cetățenii săi (inclusiv romi) iar, în această situație de criză, trebuie să acorde un interes deosebit și celor mai vulnerabili. Asigurarea unui tratament egal și acordarea resurselor necesare vieții se impun pentru depășirea acestei perioade și pentru evitarea actelor disperate la care oamenii ar putea recurge pentru a supraviețui.
În plină criză, Uniunea Europeană a anunțat alocarea a peste 37 de miliarde de Euro din bugetul comunitar pentru a contracara efectele produse de pandemia de Coronavirus, plus posibilitatea realocării a 28 de miliarde de Euro pentru statele care nu au contractat toate fondurile structurale alocate lor. România mai poate apela și la Mecanismul European de Protecție Civilă, activat în prezent, cu un total de fonduri alocate de 800 milioane de Euro.
Vă solicităm ca, din aceste resurse sau din negocierile României pentru mărirea/redirecționarea sumelor alocate, să prioritizați acordarea unor fonduri și pentru ajutorarea comunităților defavorizate, a grupurilor și persoanelor vulnerabile, aflate în risc crescut de sărăcie și excluziune socială, mai ales că această pandemie va genera efecte critice pentru societate, pe termen nedefinit.
Vă mulțumim pentru cooperare și vă stăm la dispoziție pentru consultări, în cazul în care le veți considera necesare.
Campanie susținută de:
Platforma Civică Aresel
Asociația DANROM
Asociația Fast Forward
Asociația Nevo Parudimos
Asociația Vox Deltae
Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis
Asociația „Ai Încredere”
Asociația Partener pentru Tine
CRSDS – Centrul Romano de Studii și Dezvoltare Socială
Asociația Mișcarea Romilor Unită
Institutul pentru Politici de Dezvoltare
Fundația Roma Education Fund România
Asociația Cultură și Tradiție Rom@Gal
Asociația Centrul Rromilor "Amare Rromentza"
Asociația Centrul Cultural al Romilor O Del Amenca
Centrul FILIA
Agenția de Dezvoltare Comunitară „Împreună”
Asociația Centrul pentru Educație și Drepturile Omului
Centrul de Resurse pentru participare publică CeRe
Căși Sociale ACUM
Asociația CARUSEL
Asociația Integrarea și Dezvoltarea Categoriilor Vulnerabile