Semnează cu Facebook Semnează cu email

Robii robilor lui Dumnezeu! Solicităm BOR să își ceară public iertare pentru cei 500 de ani de sclavie a romilor

*For English click here.

Preafericite Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române,

În România, Biserica Ortodoxă a deținut sclavi romi [1] (sau robi) timp de 500 de ani. Oameni care au fost primiți ca donații și tratați ca niște obiecte, oameni cumpărați din târgurile special amenajate, care au muncit în folosul Bisericii, mame despărțite de copiii lor. Acești oameni, creștinați în ortodoxism, au fost văzuți ca fiind inferiori, robii robilor lui Dumnezeu.

Într-o recentă vizită în România, Papa Francisc, liderul lumii catolice, a dat dovadă de înțelepciune și smerenie atunci când a ales să recunoască păcatele înaintașilor săi și să își ceară iertare pentru păcatele lor. Credem că este un moment bun ca și dumneavoastră să vă asumați păcatele înaintașilor în ceea ce privește comunitatea romilor din țara noastră.

Trebuie să învățăm și din greșeala Marilor Preoți din Sanhedrin care l-au condamnat pe Domnul Iisus la moarte pe nedrept și să reparăm injustiția de care comunitatea romă a avut parte și ale cărei efecte sunt vizibile și astăzi.

Noi, comunitățile romilor din România spunem #aresel #ajunge cu ignoranța și cu tăcerea Bisericii Ortodoxe privind această istorie neagră pe care o împărțim. Rănile unei societăți nu se pot vindeca decât dacă alegem să vorbim despre asta.

Prin urmare, vă solicităm respectuos:

1. Să vă cereți scuze public față de romi pentru cei 500 de ani de sclavie;

2. Să organizați slujbe de pomenire a robilor în fiecare an pe 20 februarie, de Ziua Dezrobirii Romilor;

3. Să oferiți personalor fără adăpost, indiferent de etnia lor, pământ pentru construcții sau clădiri, căci unii dintre aceștia sunt urmașii sclavilor care au ridicat o bună parte din bisericile și mănăstirile istorice;

4. Să ridicați plăci memoriale pe toate bisericile și mănăstirile care au deținut sclavi cu mesajul „acest lăcaș a fost construit și întreținut și cu ajutorul robilor romi”, iar preoții și călugării lăcașelor respective să se roage zilnic pentru sufletul sclavilor deținuți de înaintașii lor.

Preafericite Părinte Daniel, această petiție nu este un act împotriva ortodoxiei, a credinței, a enoriașilor, a preoților sau a dumneavoastră, ci doar o firească măsură reparatorie pentru trecutul întunecat al instituției pe care o coordonați. Cei mai mulți romi din România sunt creștini-ortodocși, respectați-ne demnitatea umană prin asumarea solicitărilor din această petiție.

Suntem toți fiii și fiicele aceluiași Dumnezeu,

Echipa #Aresel!

---

[1] „Chiar pe uliţele oraşului Iaşi, în tinereţele mele am văzut fiinţe omeneşti purtând lanţuri în mâini sau la picioare, ba unii chiar coarne de fier aninate de frunte şi legate prin coloane împrejurul gâtului. Bătăi crude, osândiri la foame şi la fum, închidere în închisori particulare, aruncaţi goi în zăpadă sau în râuri îngheţate, iată soarta nenorociţilor ţigani! Apoi dispreţul pentru sfinţenia şi legăturile de familie. Femeia luată de la bărbat, fata răpită de la părinţi, copiii rupţi de la sânul născătorilor lor şi răzleţiţi şi despărţiţi unii de alţii, şi vânduţi ca vitele la deosebiţi cumpărători, în cele patru colţuri ale României. Nici umanitatea, nici religiunea, nici legea civilă nu aveau ocrotire pentru aceste nenorocite fiinţe; era un spectacol grozav, strigător la cer” (Kogălniceanu, 1891)